Get Adobe Flash player

Aktiviteter

  • No events

Kalender

<< Oct 2022 >>
MTWTFSS
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Cystisk Fibros

Vad är Cystisk Fibros?

Slemkörtlarna utsöndrar ett abnormt tjockt, segt slem som täpper till de små luftrören i lungorna, ger andningsbesvär och hosta och är en grogrund för bakterier, vilket leder till upprepade infektioner (lunginflammationer). Det sega slemmet i bukspottkörteln hindrar ämnen nödvändiga för matspjälkningen att nå tarmen, vilket ger ett försämrat näringsupptag.

Vanliga symptom
Ihållande hosta med segt slem, upprepade infektioner, stora och fettaktiga avföringar, svårigheter att gå upp i vikt. Många personer med CF utvecklar diabetes.

Hur diagnostiseras CF
Ett s k svettest är den mest tillförlitliga metoden. Svett från ett hudområde analyseras. Man kan också ta blodprov för genetisk undersökning.

Behandling vid cystisk fibros
Behandlingen, som måste skötas dagligen, är synnerligen krävande såväl tids- och arbetsmässigt som psykiskt.

Lungbehandlingen inriktar sig på att förebygga och behandla luftvägsinfektioner. Detta sker med andningsgymnastik och fysisk träning, slemlösande inhalationsbehandling och antibiotika. Kontakt med sjukgymnast är viktigt. Fysisk träning kan t ex vara simning, löpning, fotboll, basket m m eller annan individuellt anpassad fysisk aktivitet i hemmet. Frisk luft och rökfri miljö är viktiga komplement. Personer med CF bör vaccineras mot luftvägsinfektioner.

Näringsbehandlingen är också viktig. Den dåliga matsmältningen förbättras med hjälp av bukspottkörtelenzymer, som intas vid varje måltid, extra vitaminer och kaloririk kost med hög halt av essentiella fettsyror.

Kan CF botas?
Nej, men de senaste årens forskning inger hopp om nya behandlingsmetoder, som kan hålla symptomen tillbaka. Med intensiv behandling kan många personer leva ett relativt normalt liv långt upp i vuxen ålder. Det är viktigt att familjens behov av psykologiskt och socialt stöd tillgodoses.

Hur ärvs CF?
Båda föräldrarna måste vara anlagsbärare för att ett barn skall få CF.
Detta innebär att om två anlagsbärare får ett barn tillsammans, är det statistiskt 1/4 risk att barnet får cystisk fibros, 2/4 chans att barnet är friskt men bärare av anlaget samt 1/4 chans att barnet är friskt och ej bär anlaget.

I Sverige finns f n ca 600 kända fall av cystisk fibros.